Pytania
Czy prawdziwy miód krystalizuje?
Wszystkie miody pszczele ulegają krystalizacji. Wiosenne, np. rzepakowy krystalizują już po kilku dniach po odwirowaniu.
Jak rozpoznać czy miód jest zafałszowany?
Jeden z symptomów to brak krystalizacji, nienaturalny zapach i smak.
Od czego zależy zabarwienie miodu?
Od pożytków z jakich jest zbierany, ogólna reguła to- miody nektarowe są jasne a spadziowe ciemne. Można także zaobserwować że wiosenne miody są jasne a zebrane latem mają ciemniejsze zabarwienie.
Czy miody mogą uczulać?
Rzadko się zdaża ale występują takie przypadki, dlatego szczególnie przy pierwszym podawaniu dzieciom miodu należy zachować ostrożność i obserwować czy organizm reaguje prawidłowo.
Skąd mam wiedzieć, czy miody pochodzą z Ukrainy, Chin lub innego kraju?
Te informacje powinny być na etykiecie. Zazwyczaj pisze „kraj pochodzenia pozaeuropejskiego”. Jeśli brak dokładnych informacji na etykiecie lepiej wybrać miód sprawdzony ze znanej pasieki.